Oacceptabel terror och Fridolins 100 dagar

Det som hänt i Paris under den senaste veckan är naturligtvis helt oacceptabelt. Att ofrivilliga människor skjuts till döds är inte acceptabelt, oavsett om det sker i islams namn eller i någon annans.

Det som gör mig bedrövad är att extrema grupper både här i Sverige och utomlands ser det här som att det är islam som är deras fiende. De triggas av ett ”vi och dom”-tänkande. Därför var det befriande att läsa en ledarartikel i Dagens Nyheter för några dagar sedan, där tidningen medgav att det är frågan om ett sådant tänkande, fast inte på det sätt som extremisterna menar.

Istället anser DN, i likhet med mig, att det är vi som menar att våra medmänniskor har rätt att kalla sig, och tillbe, vad de vill som står mot dem som menar att just deras gud är den ende tillåtne och att den som smädar denne gud förtjänar att dö. Det är vi som till skillnad från dem som låg bakom attacken, tror på pluralism, på flera religioner, flera sanningar, flera åsikter som får brytas mot varandra i öppen debatt. Det är vi som vill se ett flöde av människor, varor och idéer över gränser och tror att när en kultur möter en annan blir summan större än två kulturer. Vi står mot dem som vill stänga och låsa in, som är sig själva nog och menar att blandning är så av ondo att de är villiga att beskjuta den.

En helt annan sak är att vi i den fria värden har ett ansvar för vad som publiceras. Bara för att vi får publicera, behöver inte innebära att det är lämpligt att publicera. Satir måste ställas emot att vissa personer kan känna sig kränkta vid en publicering. Detta rättfärdigar givetvis inte några som helt dödsskjutningar, utan är enbart ett ansvar för publicister.

I övrigt så noterar jag att tiden idag runnit ut för vår så kallade utbildningsminister Gustav Fridolin. I en debattartikel i Aftonbladet den 4 mars i fjol lovade Gustav Fridolin att om bara han blev utbildningsminister skulle han lösa skolans problem på 100 dagar. Det har i dag gått 100 dagar sedan Fridolin blev utbildningsminister. Att det här vallöftet skulle svikas var nog ganska så lätt att räkna ut, men läs gärna mer i den debattartikel i Aftonbladet som skrivits av min partikollega Christer Nylander. Den är väl värd att läsas!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s