Intensiv integrationsdebatt

Folkpartiets ”interna” debatt om integrationspolitiken har fortsatt under den gångna veckan. Ni ser att jag har skrivit ordet ”interna” med citationstecken och det är givetvis ingen tillfällighet, eftersom vissa Folkpartister definitivt inte för den här debatten internt, snarare tvärtom. Flera av dem kopplar också ihop denna diskussion med avgångskrav gentemot vår partiledare Jan Björklund. Det tycker jag är synd. Jag tycker det är viktigt att hålla isär sak- och personfrågor.

På vissa håll beskrivs denna debatt som ett inbördeskrig. Expressen dramatiserar det hela så till den milda grad så att de beskriver det som att det finns fyra olika fraktioner inom Folkpartiet. Det är minst sagt en överdriven beskrivning. Ordet fraktion ger en antydan om att vi Folkpartister har delat in oss i fyra läger som kraftfullt bekämpar varandra, när det i själva verket är fyra olika linjer som förts fram av olika företrädare i partistyrelsen. Två av dessa är dessutom väldigt lika varandra.

Så allt tal om krig är klart överdrivet. Samtidigt så innebär diskussionen att Folkpartiet framöver måste välja väg. Diskussionen får gärna fortsätta, om än kanske med lite mindre bokstäver och utan avgångskrav. Jag hoppas också allra mest på att diskussionen avgörs på den arena där den hör hemma, nämligen på Folkpartiets landsmöte nu till hösten. Själv anser jag att arbetsgruppens förslag med bl.a. språkkrav för medborgarskap och försörjningskrav för anhöriginvandring är ok, medan jag inte kan dela åsikten att antalet flyktingar ska begränsas till hur många asylsökande kommunerna ”klarar av”. En asylansökan ska bedömas individuellt och inte vara beroende av något tak för vad kommunerna klarar av.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s