Besök av två små killar, en orolig tid och Melodifestivalen

Den här helgen har vi haft våra underbara barnbarn på besök. Det är alltid lika roligt och även om det är väldigt livligt när de är här, så är det ändå lika tomt när de gått härifrån.

Mina barnbarn gör att jag mår bra på det privata planet. Det är ju svårt att göra jämförelser, men jag tycker att världen i sig inte mår lika bra. Det kanske inte är något ovanligt, men när jag var yngre så såg jag mycket mer optimistiskt på världen än vad jag gör nu, även om det då också fanns många mörka moln på himlen. När jag var 25 år (år 1983) så var det ju fortfarande flera år till Berlinmurens fall och Sovjetunionens kollaps.

Men jag tycker som sagt att det är värre nu. Bara för att ta två exempel kan jag nämna Rysslands invasion, (ja, jag kallar det invasion) i Ukraina och alla hemska uttalanden från Rysslands president Putin som följt med denna invasion.

Men värst är väl alla de terrorattentat som har skett den senaste tiden i Islams namn, nu senast i Danmark. I detta sammanhang är det viktigt att komma ihåg det som Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt säger, nämligen att det här inte är en kamp mellan islam och väst, utan en kamp mellan demokrati och mörk ideologi.

Vi ska givetvis fortsätta att värna om vår demokrati och som en del i den, vår yttrandefrihet. Samtidigt är det så att bara för att vi får säga vad vi vill, (i stort sett, vissa begränsningar finns), så innebär det inte att man i alla lägen måste utnyttja den friheten till bristningsgränsen. Eller – och det här har jag sagt förut, bara för att man får rita av Mohammed som rondellhund, så behöver man inte göra det. Man kan ha respekt för att andra personer ogillar eller kanske blir ledsna för att man gör det.

Det sista i det förra stycket innebär givetvis inte något som helst försvar för terrorhandlingar och jag vet att de allra flesta håller med mig om det, även de som har islam som sin religion. Dessvärre finns det de som begår terrorhandlingar i islams namn och de ska givetvis bekämpas hela tiden, 24 timmar om dygnet!

Jag måste ändå få avsluta det här blogginlägget på ett positivt sätt. Jag tycker att Melodifestivalen har börjat på ett positivt sätt. Av de fyra låter som gått vidare till final så har jag haft tre av dem som mina favoriter, med Eric Saade och Magnus Carlsson som absoluta favoriter. Det bådar gott för fortsättningen av tävlingen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s