Margot Wallström (S) borde bli bättre på diplomati

En av de stora snackisarna under den här veckan har varit utrikesminister Margot Wallströms uttalande om Saudi Arabien. Låt mig till en början säga att Wallström naturligtvis har helt rätt i det hon säger och de allra flesta svenskar, för att inte säga en oerhört kvalificerad majoritet, håller med henne när det gäller hennes omdöme om denna arabiska diktatur.

Problemet är bara att det är en skillnad på om jag eller någon annan vanlig svensk medborgare säger detta och när vår utrikesminister säger detsamma. Vår utrikesminister kan nämligen sägas vara Sveriges högsta diplomat och som sådan ställer det större krav än på oss andra svenskar.

Det hade gått att uttrycka samma sak, fast på ett annat sätt. Kanske skulle kritiken ha framförts i enrum till saudierna. Framförallt så hade det varit bra att skilja på den här kritiken och det avtal om vapenleverans som skulle omförhandlas, alternativt avskaffas. Så även om det är sant det som Wallström har sagt, så har det hela fått oerhört negativa effekter. I den delen har Wallström misslyckats som högste diplomat för Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s