Rasera inte kulturskolorna!

Som ung hade jag ambitionen att försöka lära mig att spela ett instrument. Visserligen så gick det väl sådär med den ambitionen, men jag förstod ganska så snabbt betydelsen av den kommunala musikskolan. Man behöver inte heller vara någon Einstein för att förstå att dessa betytt enormt mycket för det s.k. svenska musikundret. Att Sverige som nation ligger bland de tre mest betydelsefulla länderna när det gäller populärmusik har vi att tacka den kommunala musikskolan för.

I en del kommuner, som t.ex. i Stockholm, har musikskolan utvecklats till en kulturskola. Stockholms kulturskola har cirka 70 kurser inom inriktningarna musik och sång, dans och cirkus, teater och musikal, samt konst och media. Visserligen så extraknäcker jag ibland som statist och skådespelare, men det är inget måste för att konstatera att vi i Sverige har enormt många duktiga personer inom detta område.

Min partikollega, Folkpartisten Rasmus Jonlund, kunde för några dagar sedan på sin blogg berätta om att regeringen inte längre står fast vid sitt löfte om en nationell satsning på Kulturskolan, utan tar tillbaka sitt löfte om statliga miljoner till barns och ungas kulturskapande. Istället för mer pengar får vi en utredning(!) om hur kulturskolan ska bli mer tillgänglig för alla.

För oss som värnar om kultur är detta illavarslande. Det har tagit många år för Sverige att nå toppen inom kulturområdet. Det är bara att hoppas att den rödgröna regeringen och den tillika rödgröna majoriteten i stadshuset ser till att försvara den positionen.

thIXFJYGB2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s