Sverige borde göra som Lettland!

Jag, min fru och några ytterligare vänner har tillbringat helgen i Lettlands huvudstad Riga. Riga ligger vid floden Daugava och har drygt 700 000 invånare, vilket är en tredjedel av Lettlands totala invånarantal. Riga är för övrigt den största staden i hela Baltikum.

Sedan 1991 är Lettland på nytt ett självständigt land. Så har det definitivt inte alltid varit. Även Sverige har vid ett tillfälle intagit Riga. Sommaren år 1621 intogs staden av den svenska armén genom kung Gustav II Adolf. Vid den tidpunkten befann sig Sveriges dåtida ärkerivaler, Ryssland och Polen, på annat håll och svenskarna kunde därför marschera in i Riga. Sverige och svenskarna har dock inte satt några större spår efter sig. När man går omkring i Riga så får man inte några svenska ”aha-upplevelser”.  Det närmaste man kommer i det sammanhanget är den så kallade svenskporten, (se bilden här nedan).

250px-Swedish_Gate_-_Riga

Om Sverige inte har satt några större spår, så har Ryssland gjort det desto fler. Eller kanske man i det här sammanhanget ska säga Sovjetunionen. Jag kanske inte ska generalisera, men ser man en ful byggnad, alternativt en stor bombastisk byggnad i Riga, så kan man nästan ge sig den på att den uppförts under någon av de ryska eller sovjetiska ockupationsperioderna.

Lettland är också speciellt eftersom hela 40 % av befolkningen är ryssar. Det finns också en hel del bevarat från den sovjetiska tiden. Vi som deltog på resan tyckte nog inte detta var så skrämmande, mer än i ett avseende. Vi gjorde nämligen ett studiebesök i en gammal ”hemlig” sovjetisk bunker. Här hade tiden stått tämligen still och vi kunde bl.a. få se en del rum med statyer av Lenin och sovjetiska flaggor. Det var väl inte så att man blev rädd, men det var lite obehagligt, eftersom i varje fall jag tyckte att jag nästan reste tillbaka i tiden till den sovjetiska ockupationen.

Vår svensktalande lettiska guide kunde berätta att det finns en oro över det som hänt på Krim, men att de allra flesta är glada för att Lettland gått med i EU och kanske ännu mer för att landet gått med i NATO. Jag förstår vad hon menade. Sympatierna för NATO-medlemskap ökar även i Sverige. Folkpartiet är för ett svenskt NATO-medlemskap, medan regeringen med socialdemokraterna i spetsen inte verkar oroa sig. För mig är det nästan minst lika oroande som om det skulle finnas ett direkt hot från rysk sida. Sverige bör ansöka om medlemskap i NATO och det bör ske omgående!

 

nato-hi

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s