LUF är Folkpartiets ideologiska vakthund

Jag gick med i Liberala ungdomsförbundet, (som på den tiden hette Folkpartiets ungdomsförbund), år 1979. Jag var aktiv i ungdomsförbundet i ungefär tio år, delvis parallellt med uppdrag inom Folkpartiet, som jag hade gått med i 1982.

Ungdomsförbundstiden var en härlig tid. Ytterst var den väldigt lärorik. För mig och för många andra var det en bra skola in i politiken, där man fick lära sig hur politik fungerar. Jag fick också en väldigt bra grund att stå på när det gällde vår liberala ideologi. Jag är glad att jag blev politiskt aktiv så tidigt och jag märker då och då en skillnad på när folkpartister som jag möter har varit med eller inte varit med i ungdomsförbundet. För om personen har varit det, så känns det som om den liberala ideologin mer eller mindre är inpräntad i dennes DNA, jämfört med en person som inte har sin uppväxt inom ungdomsförbundet.

I ungdomsförbunden så tycker man en hel del om alla möjliga olika frågor. Varje ungdomsförbund har sitt eget program, vilket innebär att det i en del avseenden kan skilja från de ståndpunkter som finns i moderpartiet. Så har det alltid varit. Så var det när jag var engagerad i FPU och så är det nu.

Eftersom medlemmarna i ungdomsförbunden oftast utgår från sin ideologi, så kan det ibland innebära att åsikterna visserligen stämmer överens med denna ideologi, men för andra uppfattas som lite smått absurd. Ett sådant exempel är den ståndpunkt som Liberala Ungdomsförbundet antog för några dagar på sin kongress, nämligen den att det återigen ska bli tillåtet att ha sex med djur. Jag försvarar inte den ståndpunkten, helt enkelt för att jag inte delar den. Men jag tror ändå att jag förstår hur de som röstade för detta på kongressen tänker.

Ni som förfäras över denna åsikt, speciellt ni som i likhet med mig är medlemmar i Folkpartiet, måste försöka förstå logiken kring detta beslut. Detta med tanke på att själva poängen med ungdomsförbunden är att ibland diskutera till viss del smala, men ändå principiella frågor. Det är ett ungdomsförbunds roll att vara ideologiskt principfast. Ungdomsförbundet ska vara en ideologisk vakthund på sitt moderparti. För Folkpartiets del innebär det att ungdomsförbundet alltid har varit liberalt principfast och det är mot den bakgrunden man ska se åsikten om djursex.

Så förfäras inte för mycket, kära folkpartister, utan var istället glada över att vi har ungdomar som vi vet alltid kommer att försvara vår liberala ideologi, även om vi äldre då och då kommer att tycka att det hela ibland kan få lite förskräckande konsekvenser.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s