Folkpartiet lanserar nödvändig bostadspolitik och MUF har rätt i sin kritik

Genom åren är det inte sådär jätteofta som jag har haft samma åsikt som Moderata ungdomsförbundet, MUF. Även om de väldigt ofta säger sig vara liberala, så har deras ibland alltför extrema åsikter åt höger inte passat in i det som jag anser är liberalt.

Men i torsdags så skrev två ledamöter i MUF Stockholm, Carl Nordblom och Carl Henrik Linder, en klockren artikel med rubriken ”Är gatan till för bilar eller för människor?” I artikeln kritiseras Stockholms Handelskammares kompakta motstånd mot spårvagnar. Bland annat skriver MUF-medlemmarna följande:
Till saken hör att spårvagnar kännetecknas av att ha en avsevärt högre attraktionskraft bland bilister i jämförelse med bussar eftersom spårvagnens komfort är överlägsen bussens. Tunnelbanan uppfyller samma komfort men när resenärerna stoppas ner i underjorden lämnas fältet fritt för biltrafiken att fortsätta att breda ut sig. Vem är gatuutrymmet egentligen till för? Bilar eller människor?”

Hela artikeln är mycket saklig och de har givetvis helt rätt. Jag har själv bloggat om samma sak tidigare här på bloggen.

Idag har också Jan Björklund hållit tal i Göteborg. Tidigare under dagen presenterade Folkpartiets partiledning en rad förslag för ett ökat bostadsbyggande. Enligt partiledningen är många av dessa förslag kontroversiella, men inte desto mindre nödvändiga. Jag anser att de flesta av förslagen är bra, med något undantag. Extra mycket gillar jag förslaget om färre och snabbare överklaganden. Att detaljplaner idag kan överklagas till hela tre instanser, (länsstyrelsen, Mark-och miljödomstolen och Mark- och miljööverdomstolen), är absurt. Hela var fjärde detaljplan överklagas till länsstyrelsen, och två av tre beslut i länsstyrelsen överklagas ytterligare en gång. Folkpartiets förslag om att beslut om detaljplaner ska överklagas direkt till Mark- och miljödomstolen skulle inte utgöra något allvarligt hot mot rättsläget. Det skulle däremot göra att planprocesserna i stort sett förkortades med ett halvår.

Som sagt – flera av de tio punkterna i förslaget är kontroversiella, men nödvändiga. Och som Jan Björklund sa i sitt tal så saknar dagens bostadsmarknad både bostäder och en fungerande marknad. De här förslagen kan i alla fall göra att de som står utan bostad åtminstone har en lite större chans att komma in på den så kallade bostadsmarknaden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s