Tre glädjande saker!

I helgen inträffade tre glädjande saker av skilda slag. Ja, jag kan faktiskt lägga till en fjärde, nämligen den att musikalen Jersey boys var väldigt bra. Jag och min fru såg den på Chinateatern i lördags. Men annars var de tre andra:

1. Jan Björklund gjorde mycket bra ifrån sig i Agendas partiledarutfrågning.
2. Förslaget till ny kommunallag innehöll ett förslag som jag gillar.
3. Jag läste en bra artikel i tidskriften Modern stadstrafik.

Det är naturligtvis mycket glädjande för oss liberaler och folkpartister att Jan Björklund gjorde en sån bra insats i partiledardebatten. Jag är ju inte precis neutral i min bedömning, men insatsen verifierades av en undersökning i Expressen. Bra Jan!

Ett förslag till ny kommunallag, som nu är ute på remiss, kanske inte låter som någon jättehit, men som kommunalanställd i en kommun och förtroendevald i en annan, så är den lagen intressant. Jag har vid de två senaste landsmötena med Folkpartiet motionerat om en försöksverksamhet med s.k. majoritetsstyre, ett förslag som nu ser ut att bli verklighet i och med förslaget till ny kommunallag. Majoritetsstyre skulle innebära att den politiska majoriteten tillsatte samtliga poster i kommunstyrelsen, alltså i kommunens ”regering”, vilket skulle innebära ett mycket mer tydligt ansvar inför väljarna, samtidigt som kommunfullmäktiges betydelse ökar, eftersom oppositionen då kommer lägga fram sina förslag till kommunfullmäktige. Detta skulle förhoppningsvis leda till en mer spänstig debatt i fullmäktige.

Avslutningsvis, under rubriken ”Behövs Stockholms Handelskammare” skriver Thomas Lange, ordförande i Stockholms Spårvägar AB och vice ordförande i Svenska Spårvägssällskapet, en artikel som Handelskammarens absurda spårvagnshat. Jag har kort berört detta i ett tidigare blogginlägg, men Lange gör en betydligt mer fördjupad analys över ämnet och klargör på ett mycket tydligt sätt hur fel Handelskammaren har. Med andra ord en ren njutning för oss spårvagnsvänner!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s