Liberalerna

Just nu pågår Folkpartiets landsmöte och från och med imorgon kommer sannolikt Folkpartiet att heta Liberalerna. Ett namnbyte har varit på förslag många gånger tidigare. Jag har då inte varit för ett sådant, men jag anser att det finns en klar skillnad nu i förhållande till tidigare år, eftersom namnbytet kopplas ihop med ett omfattande arbete kring en förnyelse och ett omtag av vår politik.

Våra politiska motståndare kallar givetvis detta för en kosmetisk förändring. Vissa av dem tillhör de argas skara och tycker att vi mer eller mindre kidnappar liberalismen. Min fråga är vilket parti utöver Folkpartiet som med rätta i så fall skulle få genomföra en sådan kidnappning? Folkpartiet bildades 1934 och partiets föregångare hade då kämpat för liberala idéer många år tidigare. Men de partier som idag kallar sig liberaler, utöver Folkpartiet, var ju inte precis liberaler när det begav sig. Då var Centerpartiet en rörelse för bönders intressen och Moderaterna, som då hette högern, företrädde främst konservativa intressen och var inte precis ett parti som den vanlige Svensson röstade på.

Så Folkpartiet är med rätta de sanna liberalerna och ett partinamnsbyte är också logiskt med tanke på att liberala värden idag hotas och det finns all anledning att vi därmed lyfter fram vår ideologi.

Men som jag skrev här tidigare så måste givetvis en namnändring också innebära en förändring i politiken. Det har också skett, främst hittills inom skatte- och bostadspolitiken. Var och en av er kan läsa mer om detta på den här sidan.

Avslutningsvis vill jag gratulera Jan Björklund, Helene Odenjung och Erik Ullenhag för att ha blivit omvalda till partiets ordförande, 1:e vice ordförande, respektive 2:e vice ordförande. Sist, men inte minst, vill jag även gratulera Peter Örn till att på landsmötet ha erhållit Karl Staafs plaketten i guld. Peter var ungdomsförbundsordförande när jag gick med i Folkpartiets ungdomsförbund 1979. En mycket välförtjänt utmärkelse har därmed tilldelats en av mina stora förebilder inom partiet!

Här nedan finns några bilder, dels på partipresidiet, dels på Peter Örn. (Bilderna är hämtade från Facebook, tagna av folkpartister under landsmötet).

FPpresidietpeterörn

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s