Vårt kungahus är ett allmänintresse

I statens uppdrag till Sveriges Television står bl.a. följande:
”Sveriges Television AB (SVT) har till uppgift att bedriva tv-verksamhet i allmänhetens tjänst. Verksamheten ska präglas av oberoende och stark integritet och bedrivas självständigt i förhållande till staten som olika ekonomiska politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället. Det är särskilt viktigt att SVT slår vakt om programområden som är betydelsefulla för allmänintresset.”

Den sista meningen är viktig. Vissa personer verkar nämligen inte förstå betydelsen i den meningen. Särskilt svårt verkar allehanda republikaner ha och en av de som har allra svårast att förstå är uppenbarligen Johan Croneman i Dagens Nyheter. I sin krönika den 2 maj ondgör sig Croneman över det mesta som gäller monarkin. Han tycker att fjäskas för mycket för vårt kungahus.  Han kräver i sin krönika att Granskningnämnden ska titta närmare på SVT:s bevakning av kung Carl XVI Gustafs 70-årsdag. Han undrar lite retoriskt om det är i linje med kraven på opartiskhet.

© 2014 Fotograf Anna-Lena Ahlström +46-709-797817

© 2014 Fotograf Anna-Lena Ahlström +46-709-797817

Men det är nu vi alla ska komma ihåg den sista meningen i uppdraget till Sveriges Television, där det stod att SVT ska verka iför allmänintresset. SVT:s främsta uppdragsgivare är de stora delar av svenska folket som är licensbetalare och det som är helt avgörande i detta sammanhang är att publiken gillar att ta del av kungligt material. Tittarsiffrorna talar sitt tydliga språk. Över 1, 3 miljoner såg intervjun med kungen två dagar före hans  födelsedag och samtliga liknande arrangemang ligger alltid över 1 miljon tittare.

Sveriges Television gör givetvis rätt som rapporterar om det som vårt kungahus gör och firar. Croneman önskar mer kritiska röster i SVT om monarkins vara eller icke vara. Det må vara hänt, men kanske inte under den tid då Kungen fyller 70 år. Då ska vår kung enbart hyllas och det får alla republikaner stå ut med.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s