Svenska kyrkans resor och Kungens åsikter

Innan Muhammad Alis död så var den stora snackisen under den gångna veckan utan tvekan Svenska kyrkans resor. Här är en av de många artiklarna i ämnet.

Många, för att inte säga de flesta av de resor som tagits upp av media förefaller inte vara motiverade. För att de ska kunna vara det så får inte resan upplevas som en semesterresa, utan det ska finnas ett innehåll i resan som kan knytas till det förtroendeuppdrag eller den arbetsuppgift som den som reser har. Så långt är kritiken befogad och för övrigt är jag tillfreds med att inte min egen församling i Adolf Fredrik har gjort resor som kan ifrågasättas.

Det som jag däremot är irriterad över är att det i rapporteringen låter som att det här är satt i system inom hela Svenska kyrkan, att alla församlingar åker hej vilt på lyxresor. Så är inte fallet. Svenska kyrkan har över 1 400 församlingar och det är endast ett tiotal av dem som har kritiserats av massmedia. De tio är tio för många, men de allra flesta församlingar hanterar alltså sina resor på ett bra sätt, vilket inte har framgått av rapporteringen.

Så till vår kung. Carl XVI Gustav gillar inte att Tullhuset på Blasieholmen ska rivas till förmån för ett nytt Nobel Center. Jag och många med mig håller med Kungen i själva sakfrågan, däremot har jag lite svårt för att Kungen uttalar en sån bestämd åsikt i en politiskt känslig fråga, eftersom vår Kung enligt konstitutionen ska avhålla sig från att kommentera den typen av frågor.

Nu finns det de som vill jämföra vår Kungs inlägg i debatten med dåvarande Kung
Gustav V:s s.k. borggårdstal. I spetsen för den kritiken står också, som vanligt, Republikanska föreningen, som ju gärna skulle vilja hugga huvudet av Kungen redan idag om de hade chansen.

Men jämförelsen haltar betänkligt. Gustav V talade direkt till folket, flera tusen bönder som hade samlats, eller rättare sagt blivit ditkommenderade och inbjudna av Gustav V. En annan avgörande skillnad var att de avgörande besluten inte var fattade, vilket gjorde det hela extra känsligt. Så är ju däremot fallet när det gäller Nobel Center, även om det återstår en viss överklagandeprocess. Gustav V tal blev en helt avgörande faktor för det som kallats för borggårdskrisen och som ledde till Karl Staafs avgång. Att Carl XVI Gustavs uttalande skulle leda till en sån kris tror väl ändå inte ens Republikanska föreningen på?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s