Tiggeriförbud och den svenska skolan

Socialdemokraten och civilministern Ardalan Shekarabi funderar på att införa något form av förbud mot tiggeri. Jag måste erkänna att även jag har haft funderingar åt det hållet. Jag är ibland mycket irriterad över de tiggare som sitter på gator och torg här i Stockholm, för att inte tala om de som med lappar om uppmaning till att skänka pengar, går omkring på våra pendeltåg och i tunnelbanan. Det är inte utan att det ibland är lätt att ryckas med i den här typen av förslag, ju högre min irritation över fenomenet blir.

Bekymret är bara att jag innerst inne vet att ett tiggeriförbud är ovärdigt. Dessutom är det en skillnad på tiggeri och tiggeri. När det gäller romerna som tigger så omfattas inte de av våra socialförsäkringar, till skillnad från de svenskar som ibland också kommer på pendeltågen och tigger genom att säga; ”Har du en krona till en hemlös” eller något motsvarande.

Ett tiggeriförbud löser inte situationen för de som tigger, utan blir mer en sorts börda för vårt rättssystem. Det sätter inte heller någon press på hemlandet som inte tar hand om sin befolkning. Tiggeriet är ett symptom på ett problem, men det är problemet som ska bekämpas, inte symptomet. Därför måste fortsatta samtal föras med främst Rumänien och Bulgarien, samtidigt som vi måste ha en bättre uppföljning av att de som kommer hit. I EU finns en tremånaders regel som ger medborgaren rätt att vistas i landet tre månader, den s,k. uppehållsrätten. Den regeln måste följas upp bättre av våra polismyndigheter.

Över till något annat. Idag har Jan Björklund (L) hållit sitt traditionella sommartal i Göteborg. Jan ägnade hälften av talartiden till skolan. Det var visserligen ganska så länge sedan jag själv gick i skolan, men det är inte utan att jag upplever att skolan har och har haft gigantiska problem under en väldigt lång tid. Om man ska tro vissa forskare så har haveriet pågått sedan början av 60-talet och det gör ju inte precis saken bättre.

En del av våra politiska motståndare säger att det var Jan Björklund som försämrade skolan. Ingenting kunde vara mer felaktigt. Jan och Liberalerna försökte vända en atlantångare som hamnat på fel kurs. I sitt tal presenterade nu Liberalernas partiledare främst fem stycken förslag till förbättringar av den svenska skolan.

1) En omfattande vidareutbildning av svensk lärarkår. Ett års vidareutbildning på universitet i ämneskunskaper eller ämnesmetodik ska vara ett obligatoriskt inslag under en lärarkarriär. Utbildningen kan avse fördjupade ämneskunskaper i ämne som lärare redan är behörig i, eller att bli behörig i ytterligare ämne.

2) Masterexamen ska vara ett krav för att bli ämneslärare. För att legitimeras som ämneslärare ska det krävas en avlagd masterexamen. Detta i syfte att öka kvaliteten och attraktionskraften i yrket.

3) Högre antagningskrav till lärarutbildningen. Slutbetyget C i svenska från gymnasiet ska krävas för att antas till lärarutbildning för såväl grundskola som gymnasium. För att antas till ämneslärarutbildning ska dessutom krävas slutbetyget C i aktuella ämnen.

4) Ämneslärarutbildningen koncentreras till de sex största universiteten. Den stora spridningen av ämneslärarutbildningen till många små högskolor riskerar kvalitet och ökar lärarbristen i de mindre skolämnena.

5) Krav på ämnesbehörighet för att sätta betyg. Numera krävs lärarlegitimation för att få sätta betyg. Det är dock fortfarande möjligt för en mattelärare att sätta betyg i musik. Nästa steg i legitimationsreformen är att kräva behörighet i rätt ämne för att sätta betyg.

Även Stefan Löfven (S), Sveriges s.k. statsminister höll sitt sommartal idag, i Vasaparken här i Stockholm. Hans besked var att vi istället för höstlov ska ha läslov.

Man kan väl säga att det är en viss skillnad i engagemang för skolan om man jämför Liberalerna och Socialdemokraterna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s