Svenska kyrkan

Min partikamrat i Liberalerna, Maria Nilsson, har skrivit en debattartikel i Kyrkans Tidning. Jag känner inte Maria personligen, utan har tills nu enbart vetat om att hon är vice ordförande i Liberala Kvinnor.

Men tydligen har Maria och jag en liknande bakgrund, med en ungefär likadan uppväxt. Jag ska i och för sig inte dra för stora växlar med likheten, eftersom jag som sagt inte känner Maria, men i debattartikeln så beskriver hon sin kristna uppfostran. Den fick jag också. Mina föräldrar var engagerade i Svenska kyrkan, men även i en frikyrkoförsamling, i det som då var Svenska Missionsförbundet.

Jag har tidigare inte tvivlat på mitt engagemang inom Svenska Kyrkan. Jag är engagerad inom min församling och även på stiftsnivå. Men i likhet med Maria har jag också noterat den politisering av kyrkan som på senare tid kunnat noteras. Den är klart irriterande. Jag håller i stort sett med Maria om allt det som hon skriver i det sammanhanget, om Israel, om kravmärkt, etc.

Jag har tills nu inte haft några funderingar på att lämna Svenska kyrkan. T o m de plågsamma rapporter i sommar om vidlyftig representation var inte skäl nog för mig att lämna. Men det som däremot fått mig att fundera är ledande företrädares förhållande till facebooksidan ”Mitt kors”. Att ledande företrädare för Svenska kyrkan (förlåt ordvalet, men jag kan inte säga det på annat sätt), ”skiter på sig” när en sådan facebooksida lanseras är extremt märkligt.

”Mitt kors”, som går ut på att med en bild på sitt kors visa sitt stöd för förföljda kristna, startade efter mordet på den franske prästen Jacques Hamel. Av någon outgrundlig anledning ser ledningen för Svenska Kyrkan denna facebooksida som en risk att korset används för att trigga våld och motsättningar mellan kristna och muslimer.

Jag anser att när ledande företrädare vill att vi som kristna ska hålla tillbaka vårt sätt att visa att vi är kristna, då har Svenska kyrkan nästintill tappat sin kompass och då vet jag inte heller om jag vill vara medlem i en sådan organisation. Jag måste därför fundera vidare på den saken.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s