En diktators död och partier i kris

Kubas diktator Fidel Castro är död. Länge leve demokratin, som dessvärre inte Kuba och Castro varit någon del av, utan snarare tvärtom.

Jag tycker inte att man ska fira att någon är död. Däremot tycker jag att vi alla demokrater ska kunna säga att vi inte kommer att sakna personen i fråga. Jag kommer inte att sakna Castro, liksom jag inte saknat andra liknande diktatorer och tyranner som världen har skådat. Det spelar inte heller någon roll vilken politisk åsikt en diktator har haft. För mig som liberal är de samtliga politiska motståndare, oavsett om de talar med fascismen som ideologi eller, som i Castros fall, med den kommunistiska läran.

Min partikollega Birgitta Ohlsson har skrivit ett inlägg på facebook som uttrycker precis det som jag själv tycker i det här sammanhanget. Hon skriver:
”För oss liberaler kommer Fidel Castro att bli ihågkommen som en grym kommunistisk diktator som förtryckte det kubanska folket i nästan femtio år. Osmakligt när vänstern hyllar honom som frihetsikon när den kommunistiska enpartistat som hans bror Raoul nu leder fortfarande fängslar oppositionen, varken tillåter andra partier eller fri media och trampar på mänskliga rättigheter.”

Därmed nog bloggat om Kubas tyrann nr 1.

Här hemma i Sverige upplever några av våra svenska riksdagspartier på var sitt sätt olika typer av kriser. Värst är det väl i Miljöpartiet som dels har låga opinionssiffror på grund av att man sagt en sak innan valet och gjort helt annorlunda när partiet väl hamnade i regeringsställning, dels på grund av att vissa av deras riksdagsledamöter inte deltar i riksdagsarbetet som någon form av protest mot den nu förda politiken.

Visst kan man ha avvikande åsikt gentemot en majoritet i en grupp. Det har jag själv haft under de åren jag var med i landstingsfullmäktige. Men om man som dessa ledamöter inte deltar i en partigrupps arbete, så bör man nog fundera över sin ställning inom politiken. Om man inte kan jobba kvar där man hör hemma, så måste man faktiskt lämna gruppen. Här håller jag med Peter Erikssson när han uttalar ”delta eller lämna” som ett riktmärke för de som inte vill delta i miljöpartiets riksdagsgrupps arbete.

Vidare hävdar jag även Moderaterna är inne i en kris. Det är möjligt att den ännu så länge bara är i sin linda och jag vet inte heller hur stor den kommer att bli, men det finns en risk för att det är en begynnande förtroendekris som kan bli värre och värre.

Anledningen till att jag har den åsikten är främst två. Till att börja med så har Moderaternas opinionssiffror, som det största oppositionspartiet, inte lyft. Eller rättare sagt – partiet är ungefär tillbaka på de siffror de hade i valet 2014. För det andra har partiet nu börjat röra sig till höger på den politiska skalan i förhållande till det tillstånd som rådde när Fredrik Reinfeldt var partiledare. Under Reinfeldt så var partiet, främst under tiden som regeringsparti, ett pragmatiskt parti som i väldigt många frågor framstod som ett mittenparti och som bl.a. inte ville ta strid med LO i arbetsmarknadspolitiska frågor.

När nu partiet går åt höger så kan det på sikt leda till att väljarna blir förvirrade. Var har man egentligen Moderaterna någonstans? Vad vill de? Vilken politik vill de egentligen föra?

Jag har i detta sammanhang inte förrän nu nämnt ”Delmon Haffo-affären”. Men det är i sammanhanget bara ytterligare ett argument för partiets krisstämpel.

Men jag måste dessvärre också erkänna att mitt eget parti, Liberalerna, är inne i en kris. Här handlar det också om låga opinionssiffror, men även om förtroendet för en förtroendevald parlamentariker. Jag är facebookvän med Jasenko Selimovic, men känner honom inte närmare än så. Men jag är ytterst bedrövad över de anklagelser som kommer mot honom och jag hoppas att den internutredning som pågår, snabbt kommer till klarhet över vad som hänt, så att vi kan lägga det här bakom oss. Vi liberaler behöver föra en aktiv och förtroendefull opposition. Det här sätter definitivt fokus på fel saker.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s