Tronskifte inom borgerligheten?

annie_loof_12_sept_2014De senaste opinionsundersökningarna utvisar en klar tendens inom det borgerliga blocket. Centern ökar och Moderaterna minskar. Om det är en trend som kommer att hålla i sig fram till valet är svårt att veta, men om det gör det så kommer vi kanske att få se ett tronskifte inom borgerligheten, där (C) blir större än (M).

Ännu så länge är dock skillnaden ganska så stor. Centern har i runda slängar 9 % medan Moderaterna har 22 %, alltså så skiljer det ungefär 13 %. Men eftersom det kan gå fort med trender inom politiken, så går det inte att utesluta någonting i det här sammanhanget.

Genom åren har borgerliga partier oftast belönats på två sätt. Dels har det handlat om att ett parti har hittat en viss speciell fråga som har varit betydelsefull för väljarna, eller så har ett partis tydlighet belönats. Eftersom Moderaterna nu har gått från Reinfeltds ”Öppna era hjärtan-politik” till att mer eller mindre omfamna ett kraftigt motstånd mot allt vad flyktingpolitik är, så har många moderata väljare inte riktigt hängt med i svängarna. Kort sagt, de som är motståndare till den hårdare politiken har gått över till Centern, medan de som är för den har fått någon form av bekräftelse på att Sverigedemokraterna haft rätt och därmed också stannat vid det parti som fört den politiken hela tiden.

Jag medger att ovanstående resonemang är något förenklat. Men om otydligheten ökar även inom andra politikområden, så riskerar Moderaterna att minska än mer. Det är mindre än två år fram till valet. Det ska bli intressant att följa de borgerliga partiernas öden och äventyr fram till dess.

Det här var min sista blogg för i år. När jag återkommer, en bit in på det nya året, kommer jag som vanligt att presentera min lista över personer och organisationer som jag hyllar och som jag dissar. Vi hörs!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s