Varför tala illa om Sverige?

Jag tycker väldigt bra om att leva i Sverige. Även om det finns saker att förbättra, så är jag stolt över att vara svensk och detta oavsett regering. Den nuvarande stödjer jag som ni vet inte, men det innebär inte att jag inte gillar Sverige som nation.

Jag tror inte att mina åsikter på något sätt är unika. Även andra personer med borgerliga värderingar delar dem, t ex Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt. Men uppenbarligen delas de inte av Sverigedemokraternas ledning. De ägnar sig istället åt att tala illa om Sverige i utländsk massmedia.

Det finns två saker som är speciellt anmärkningsvärda i den här historien. Det första är att Moderatledaren Anna Kinberg Batra inte tar avstånd från Sverigedemokraternas uttalanden. Moderaternas närmanden till Sverigedemokraterna är något jag fördömer och det blir inte precis bättre av att Moderaterna inte tar avstånd från direkta pinsamheter från Sverigedemokraterna. Hur långt ska Moderatledaren gå i sin triangulering och accepterande för detta främlingsfientliga parti?

Det andra som är anmärkningsvärt är att den ursprungliga kritiken från Donald Trump handlar om att Sverige tar emot för mycket invandrare. Detta är i sig ett fascinerande uttalande, eftersom det kommer från en ledare vars hela land bygger på invandring, bland annat av svenskar vid slutet av 1800-talet till tidigt 1900-tal. Inte heller Sverige skulle ha klarat sig utan invandring. Flera branscher bärs upp av utrikes födda. Dit hör en stor del av vården och äldreomsorgen, hotell och restaurang och transporter. Varje dag går 600 000 utrikes födda till jobbet. Mer än var fjärde läkare är till exempel född utanför Norden och av Sveriges busschaufförer är var fjärde född utanför Europa.

Det är väl inte lönt att be Sverigedemokraterna att tagga ned i den här debatten. Det är ju istället så att partiet enbart existerar på grund av att man i grund och botten vill kasta ut alla invandrare ur Sverige och stoppa alla flyktingar vid gränsen. De personer som tycker så kan jag inte övertyga. Men till alla er som fortfarande har förnuftet i behåll vill jag be att tala väl om Sverige, även om det tillfälligtvis regeras av en regering som ni ogillar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s