Liberalt riksmöte och aktuell opinion

Den här helgen hölls det Liberala riksmötet i Västerås. Jag har inte varit med den här gången, utan följer det hela på avstånd. Jag har inte tröttnat på politik, men har man varit med på ca 20 stycken liknande tillställningar så känns det bra att avstå, även om man missar att träffa glada liberala kollegor runt om i landet.

Genom Expressens försorg kunde jag både lyssna och se hela Jan Björklunds tal igår. Jan är, som jag sagt många gånger tidigare, en bra talare. Talet var väldigt ideologiskt. Under parollen Frihet måste försvaras ställde Jan bl.a. frågan ”Varför skulle de auktoritära ideologier som har haft fel i 100 år, varför skulle de vara bättre lämpade att styra över framtiden, än liberalismen, som haft rätt i 100 år?”

Frågan är givetvis retorisk. Det heter ju att ”man inte saknar kon förrän båset är tomt” och jag lovar att om svenska folket skulle hamna under en auktoritär regim, så skulle saknaden av frihet och liberalism bli påtaglig. Jag gillar också den passus i talet där han är tydlig när det gäller Liberalernas syn på Sverigedemokraterna; ”Låt mig vara väldigt tydlig; till er, till väljarna och till den moderata partiledningen; Liberalerna kommer inte att medverka till att ge Sverigedemokraterna politisk makt och inflytande.”

I december förra året skrev jag här på bloggen om det dåvarande opinionsläget. Jag rubricerade det inlägget som ”Tronskifte inom borgerligheten?” Den frågan är nu än mer påtaglig. Då skiljde det 13 % mellan Centern och Moderaterna. I senaste undersökningen har denna skillnad minskat till bara 4 %. Sedan dess har Moderaterna närmat sig Sverigedemokraterna än mer än vad som var fallet i december 2016. För att uttrycka mig neutralt så kan man väl säga att det ännu så länge inte har varit någon vinnande väg att vandra. I och för sig är det långt till valdagen i september 2018, men trender har ju en viss tendens att hålla i sig länge. Just nu pekar prognosen uppåt för Centern och nedåt för Moderaterna. Mitt tips är att Centern innan sommaren kommer vara jämsides med Moderaterna. Vi får väl se om jag får rätt i den prognosen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s