Den senaste SIFO-undersökningen över partisympatierna är logisk. Under tiden för undersökningen genomfördes terrordådet på Drottninggatan. När sådant sker brukar det få en effekt i opinionen för det parti som innehar statsministerposten, förutsatt att statsministern inte gör bort sig på något sätt. Det gjorde inte Stefan Löfven. Tillsammans med Kungahuset utgjorde han en lugnande kraft på svenska folket. Här vill jag f ö särskilt lyfta fram Kronprinsessan Victorias fantastiskt samlade svar vid en intervju på Drottninggatan.
Det är fyra partier som går bakåt i undersökningen. Två av dessa har gått bakåt under en kortare och en längre tid. För båda dessa, Moderaterna och Miljöpartiet, så handlar det väldigt mycket om trovärdighet. För Miljöpartiet är detta mest uppenbart. Om man före valet säger att man ska ta emot i stort sett alla flyktingar och sedan gör tvärtom har man trovärdighetsproblem. Om man före valet säger att man ska lägga ned Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland och sedan medverkar till att försälja densamma, får man trovärdighetsproblem. Detta nu för att bara nämna två exempel.
För Moderaterna är det lite annorlunda, men ändå ungefär samma sak. Moderaterna har i sig inte något problem med att de gjort annorlunda i sakpolitiken efter valet i jämförelse med vad de sa innan valet, utan här handlar det istället om en stor omställning i en fråga som många moderatväljare inte hängt med på. Att på det koppla samman denna fråga, flyktingfrågan, med ett tänkbart samarbete med Sverigedemokraterna har gjort att väljarflykten blivit ett faktum. Om det här har jag skrivit tidigare här på bloggen och jag står fast vid att trenden kommer hålla i sig, d v s Moderaterna backar, Centern går framåt. Den stora frågan är hur länge? Mitt tips är ända fram till valdagen, såvida inte något extremt drastiskt inträffar. Och just nu är jag ganska säker på att jag inte vill vara med om något sådant, med tanke på vad som hände på Drottninggatan den 7 april.