Merci la France! Nous sommes soulagés!

Min rubrik är hämtad från ett Facebookinlägg av min partikollega Maria Weimer och betyder ”Tack Frankrike! Vi är lättade!”

De första prognoserna ger 65 % till Emmanuel Macron och 35 % till Marine Le Pen. Om det står sig är det en stor seger för öppenheten, liberalismen och ett fortsatt Frankrike inom EU.

Macrons seger är också ett viktigt steg när det gäller att bryta högerpopulismens frammarsch. Med Brexit och Donald Trumps seger i USA, så var det nog inte bara jag som var rädd för att något liknande oväntat skulle kunna hända i Frankrike. Tack och lov hände inte det. Istället kan vi nu lägga det franska presidentvalet till andra liberala motreaktioner. Jag tänker då på valet i Österrike och i Nederländerna.

I Frankrike har konfliktlinjen stått mellan frihet och ofrihet. Macron står för ett europeiskt, liberalt samhälle och det är ganska så typiskt att de enda partiföreträdare som säger stödja Le Pen är Sverigedemokraterna. Frankrike har visat att liberalismen är värd att försvaras. Jag hoppas att så blir fallet även i Sverige.   

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s