Snart är det val till Svenska kyrkan

Om drygt en månad, den 17 september, är det val till Svenska kyrkan. Valet kallas ibland för det glömda valet, eftersom det är ganska få av de röstberättigade som går och röstar.

Svenska kyrkan har nämligen hela 6,1 miljoner medlemmar. Att kyrkan har så många medlemmar beror mest på att man fram till 1996 blev automatisk medlem om föräldrarna var medlemmar. Numera blir man medlem genom dopet.

Valet till Svenska kyrkan liknar till stor del våra allmänna val. Fram till år 2000 var det också de traditionella partierna som ställde upp i valet. Men i och med en lag detta år blev Svenska kyrkan en församling i likhet med andra samfund. Det innebar att en del partier, bl.a. dåvarande Folkpartiet inte längre ställde upp i kyrkovalet. Istället har liberaler bildat den fristående gruppen Fria Liberaler i Svenska kyrkan, förkortad FiSK.

De flesta andra partier har på liknande sätt bildat andra fristående grupper, men framförallt två partier, socialdemokraterna och centern, vägrar släppa taget om Svenska kyrkan. Det kan ha att göra med de här två partierna länge drev frågan att inte ändra relationen mellan staten och kyrkan. De ville helt enkelt att Svenska kyrkan även fortsättningsvis skulle vara en statskyrka. Dock förlorade de partierna den fighten i och med att relationen ändrades från år 2000. Men istället har (S) och (C) envist hängt sig kvar i valsammanhang.

Även Sverigedemokraterna ställer upp som parti i kyrkovalet och eftersom det partiet går bra i opinionsmätningar just nu, så finns det en risk för att Svenska kyrkan efter valet blir mer partipolitiserad än tidigare.

Det är en utveckling som jag inte tycker är önskvärd. Partipolitiken måste bort från kyrkan och företrädare måste väljas på andra meriter än att de tillhör ett visst parti. Rent teoretiskt skulle valen till församlingarna kunna väljas på ett medlemsmöte och valen till stiftsfullmäktige och kyrkomötet skulle kunna väljas genom att församlingarna utser ombud till att välja deras representanter på ett ombudsmöte. Men så är det inte. I varje fall inte just nu.

Själv ställer jag upp för Fria Liberaler i Svenska kyrkan. Jag står på plats nr 2 på listorna till kyrkomötet och Stockholms stift och på plats nr 1 till Adolf Fredriks församling. I senare blogginlägg kommer jag berätta mer om varför jag ställer upp och vilka frågor jag vill driva. Tills vidare så vill jag bara hänvisa till FiSK centrala program.

Adolf Fredriks kyrka 2014
Adolf Fredriks kyrka

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s