Valborg och Första maj

Det vanligaste är ju att Valborg firas vid en majbrasa, men igår valde vi att fira på ett lite annorlunda sätt. Vi var nämligen på konsert med Sven Ingvars(!)

Konserten var på Rival vid Mariatorget och fastän Sven-Erik Magnusson är över 70 år så var det fullt ös redan från första början. Sven Ingvars har varit ett band i 60 år nu och jag har som ni förstår inte följt de från början, men i varje fall i ca 50 av de 60. Bandet spelade givetvis många gamla låtar, men även nya. Men det är nog de gamla som vi som varit med ett tag gillar allra mest. Själv fick jag nästintill gåshud när de spelade Fröken fräken. Inledningen av den låten är fantastisk.

Jag har sett Miss Grekland.

Jag har sett Miss Kina.
Nästan alla världens vackra Misser har jag mött.
Och jag tyckte alla var och fina.
Men när jag kom hem till Värmland,
mötte jag en värmlandsjänta,
och hon är för mig det allra sötaste bland sött.

Med en mamma från Värmland och en hel del vistelse i värmländska Arvika är det här bara hur bra som helst! Tro´t om ni vill!

Idag är det den första maj, som av tradition är arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Den här dagen firas runt om i världen sedan 1890 av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar.

Främst ur två perspektiv har jag förståelse och respekt för den här dagen. Den är tradition. När man började fira den så var Sverige ett fattigt land och sämst ställt hade arbetarna. Från början fanns därför krav på mycket av det som vi nu upplever som självklart, en förbättrad arbetsmiljö och åtta timmars arbetsdag. Under tidiga tal på första maj, så talade därför inte bara socialister vid mötena, utan även liberala politiker. Vid den här tidpunkten så kämpade ju dåvarande liberaler tillsammans socialister, mot den dåvarande högern.

Jag kan också förstå första maj utifrån min uppväxt. Jag är uppväxt i ett arbetarhem med en pappa som var socialdemokrat. Även om jag blev liberal, så har jag förståelse och respekt för hans ställningstagande som socialdemokrat.

Däremot har jag liten förståelse för när socialdemokraterna demonstrerar mot sig själva. I det avseendet är en del första majtal rätt så patetiska. Det är ju liksom de som regerar. Men i nuläget behöver väl regeringen föra fram även rent populistiska krav, med tanke på opinionsläget. Utvecklingen inom Miljöpartiet hänger en hel del på hur framtiden för den sittande regeringen ser ut. Mitt tips är att Miljöpartiet kommer lämna den snart. Ett liv i opposition torde var mer hägrande för att komma ikapp de dåliga opinionssiffrorna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s